Inredningstrender 2022

Inredningstrender 2022

Jag får ofta frågor om vad de senaste trenderna är inom inredning, både just nu men även för kommande år. Att svara på vad som är trendig just nu kan nästan vem som helst göra. Bara genom att ta en promenad genom någon inredningsbutik eller till exempel Åhlens avslöjar direkt vad som är trendigt och vad människor köper just nu.

Att säga vad som kommer blir trendigt framöver är dock inte lika lätt att avgöra. Men genom att känna nutiden så ser man ofta hur strömningarna ser ut och vad som komma skall. Jag tänkte här dela med mig om några tips vad man ska satsa på för typ av inredning om man vill vara riktigt trendig även nästa år. Detta handlar dels om vad jag snappat upp som kommande trender, men även såklart även lite grann om vad jag själv tycker om och kanske önskar mig att se nästa år.

Japandi

Japandi är väldigt trendigt just nu och jag förutspår att denna trend kommer växa sig ännu större långt in i 2022. Japandi är en tidlös design som man förhoppningsvis kommer kunna behålla länge. Medvetenhet om vår konsumtions skadliga inverkan på vår omgivning gör att allt fler trender förankrar sig i tankar om hållbarhet. Det är helt enkelt så att när man väl investerat i möbler och inredningsdetaljer så ska man kunna ha dem kvar under många år utan att behöva skämmas för att de blivit omoderna.

Man kan säga att stilen Japandi är en blandning av japansk elegans och skandinavisk avskalad design. Resultatet blir ett hem man kan känna harmoni i och trivas i.

I japan använder man sig av en hel del mörka träslag i sin inredning. I skandinavien använder vi också oss av mycket trä och andra naturliga material, dock i ljusare toner. Japandi kombinerar det bästa av två världar och erbjuder en fräsch och funktionell inredning med fokus på minimalism och enkelhet.

Speglar

Speglar har länge används som ett inredningsknep för att ge känslan av att ett rum är större än det egentligen är. Med hjälpa av speglar, gärna flera i kombination, kan man skapa nya dimensioner i rummet. Speglar kan kasta runt dagsljus på ett sätt som lampor inte kan konkurrera med. Många fönster är ett bra sätt att skapa en ljus och fräsch bostad, speglar är det näst bästa alternativet. Att skapa fönster i tomma intet är inte det lättaste, men att sätta upp speglar är något som alla klarar av.

Speglar har en fantastisk förmåga att skapa rymd. För att variera sig så kan man jobba med runda speglar i kombination med de mer traditionella kvadratiska versionerna. Vill man vara lite busig kan man även använda sig av speglar med mer böljande former.

Pasteller och glas

Någon som vi ser komma igen i modet om och om igen är pastellfärgerna. Pastellfärger har varit modernt nu i klädmodet i många år, med återkommande vågor. Nu gör dessa färger ännu ett starkt intåg i heminredningen. Jag är övertygad om att vi kommer se mycket mer pastellfärger i våra hem från 2022 och framåt. För att bli glad gäller det att omge sig med färg. Jag tror inte någon vill bo i ett helt sterilt vitt hem. Allt för gälla färger kan dock göra mig lätt illamående. Därför är de mjuka pastellerna perfekta. Man får en mängd olika färger att välja mellan samtidigt som de är lugna och rogivande. Men åka nu för guds skull inte ut och köp en massa stora möbler i pastell. Istället tycker jag man ska satsa på mindre detaljer som vaser och prydnadssaker i pastellfärger.

En stark trend inför nästa år ser även ut att bli transparens. Transparanta objekt ger väldigt intressanta optiska upplevelser som kan fascinera. Genom att använda sig av genomskinliga inredningsdetaljer så skapar man möjlighet för ljuset att spela ögat ett spratt. Om en pryl är genomskinlig ger den dessutom möjligheten att både visa sig själv men även omgivande detaljer som annars kanske skulle stått i skymundan. De transparenta objekten kan givetvis vara i olika material, jag förordar dock glas så mycket som möjligt. Glasobjekten kan vara allt från vaser, till belysning och lampor, men även möbler (för att dessa ska vara hanterbara så är det dock oftast plast som gäller).

För inspiration om de senaste trenderna brukar jag läsa tidningar som Elle men även om den senaste arkitekturen på Arch Daily.